Niemiec umożliwił nam ucieczkę - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
ucieczka, pomoc Niemca „Niemiec umożliwił nam ucieczkę” Jak tatuś tam był skoszarowany [w garbarni], tam było ich kilku, to ten Niemiec właśnie, który prowadził tą garbarnię, powiedział tatusiowi: „Ja mam was wszystkich za dwa dni zwrócić na Majdanek. Ja wyjeżdżam teraz na urlop. Jak wrócę, to was nie będzie, to ja nie będę odpowiedzialny”. Wszyscy uciekli, nie wszyscy się uratowali. Ale wtedy właśnie wszyscy uciekli. Tatuś tyle lat pracował, to miał dużo znajomych, to pamiętam, że wtedy jakiś kolejarz go przyprowadził do Warszawy, i Wanda [Olbrychska] go urządziła też u kogoś. Mój tatuś był z babcią, a moja mama była z dziadkiem, żeby nie było razem, bo jak ktoś się nie uratuje, zostaną dzieci bez...