Ucieczka z getta na Majdanie Tatarskim - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Czy pamiętam ten moment jak uciekliśmy z getta na Majdanie Tatarskim?] Co za pytanie? Jeszcze jak pamiętam! Nawet pamiętam ten moment jak ci, co nas pilnowali, jak on poszedł gdzieś w jednym kierunku, wtedy szybko nam trzymali te druty, żebyśmy mogli szybko uciec. Ja pamiętam. Ojciec wtedy nie uciekał z nami, ojciec już był w garbarni. Ale było nas więcej, bo była babcia, i mamusia, i [moja siostra] Danusia, Danusię mama trzymała cały czas na rękach, nawet wtedy też, i ja, i była jeszcze rodzina tego policjanta, zdaje się, że jeszcze był ktoś, ale nie pamiętam. Ale tą rodzinę policjanta pamiętam, bo nawet pamiętam, że oni mówili, że mają znajomych i oni poszli naprzeciwko garbarni, później ich nie widziałam więcej. Nie wiem co z nimi było....