Warunki życia w getcie na Majdanie Tatarskim - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jak wyglądało getto na Majdanie Tatarskim?] Myśmy mieszkali w domku. To nie był duży domek. Ale mieliśmy ogród i ja pamiętam, że o ten ogród trzeba było dbać, bo był konkurs i ja bardzo chciałam, żebyśmy wygrali. I tam był taki, nie pamiętam jak on się nazywał, ale on był taki jakiś zarządca tego gieta. To był Żyd i on był taki bardzo ważny i jeździł na koniu po giecie i zaglądał, oglądał te ogródki. I ja jego pamiętam, bo on był ładny mężczyzna. [Jak on się nazywał?] Może Grajer. Zdaje się, że Grajer. To nazwisko mi coś mówi, ale nie pamiętam do czego to przyłączyć. Tak. Zdaje się, że to był Grajer. Każdy tam współpracował z Niemcami, jak pracował tam, to musiał współpracować z Niemcami. To znaczy nie wiem czy współpracował z Niemcami, ale Niemcy go potrzebowali. I dzięki niemu różne rzeczy dostawaliśmy. On chyba się...