Wspomnienia z dzieciństwa w przedwojennym Lublinie - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Henia Shvefel, z domu Rosen. Urodziłam się w Lublinie na ulicy Zamojska 21, w roku trzydziestym pierwszym. 27 maja roku 1931. Do szkoły chodziłam na ulicy Niecała, tak mi się zdaje, że przez dwa i pół roku, aż do wybuchu wojny. I znalazłam ten dom teraz, widziałam go, na ulicy Niecała. A naprzeciwko była czytelnia, gdzie zmieniałam książki, też poznałam to. A później żeśmy pojechali na Zamojska 21. Pamiętałam, że naprzeciwko był ogródek, i trawka jeszcze jest, i tam mieszkałam aż weszliśmy do gieta. Pamiętam, gdzie mieszkała moja babcia, nie pamiętam na jakiej ulicy, ale wiem, że niedaleko było kino, kino Corso było kiedyś w Lublinie, i to było niedaleko, i tam na podwórku był jakiś dom dla dzieci… jak to się nazywa? Niezupełnie zdrowych. Nie...