Dzielnica żydowska w Lublinie - Adam Tomanek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po drugiej stronie [Bramy Grodzkiej], tam nie było tego łącznika między zamkiem tylko tam, chyba tam nic nie było. Grodzka Brama i potem dookoła zamku były zabudowania żydowskie. To były slumsy. Ulicą płynęły fekalia, to było coś potwornego. Mnóstwo tych domów. Tam biedota żydowska mieszkała. I potem górował nad tym zamek, który był więzieniem. Ja tam rzadko bywałem. Ja tam byłem, pamiętam te slumsy, mnóstwo tych domków takich małych, niedużych, śmierdzących, to biedota żydowska mieszkała. Oczywiście tych domów takich ładnych co teraz są na Podzamczu nie było. One zostały wybudowane na dziesięciolecie Polski Ludowej, a więc w 54 roku. Tam budowała cała Polska, przyjeżdżały na dziesięciolecie ekipy budowlane ze Szczecina, z...