Stosunki polsko-żydowskie przed wojną - Adam Tomanek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
antysemityzm, hasła antyżydowskie Stosunki polski-żydowskie przed wojną [Jak oceniam stosunki polsko-żydowskie przed wojną?] No raczej z dystansem. Nie było wielkiej przyjaźni. No bo jak mogła być ta wielka przyjaźń jak ideą Żydów było zniszczyć goja? Wykończyć tego kupca polskiego. To nie było. Poza tym, no, mimo wszystko, wyższa kultura w polskich domach była, czyściej, a tam było brudniej. Ale to jest ogólna opinia. Natomiast szczegółowo niektóre rodziny bardzo się przyjaźniły i to były na poziomie intelektualnym te kontakty, tak że nie można powiedzieć generalnie, że o, Żyd to paskuda, a Polak to jest coś lepszego. Bo było często i odwrotnie. Nie. Ale ogólnie, no były te hasła antysemickie: „Bij Żyda”. Bywały bojówki...