Sentyment do polskości i stosunki polsko-izraelskie - Leonia Singer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja jestem w takim położeniu, które bym nazwała ambiwalencją. Z jednej strony – i tutaj muszę naprawdę zrobić pewnego rodzaju wyznanie, to tak jakbym się spowiadała – że mam w sercu wiele uczuć dla Polski, mimo że stale sobie mówię, że nie mam i nie chcę [mieć]. Ale to nieprawda. To jest niemożliwe, żeby człowiek, który się urodził w takim domu, u takich rodziców i dostał takie wychowanie i wszystkie polskie piosenki, [nie miał uczucia do kraju, w którym się wychował]. Gdybym zaczęła wyśpiewywać polskie piosenki sprzed 70 lat, to nie skończyłabym do jutra – i rewolucyjne, i takie ludowe bardziej, i tak dalej. Pytam się moich przyjaciół polskich: – A to się jeszcze śpiewa, a to się jeszcze śpiewa? Tego nikt już nie zna, a ja to jeszcze znam. I moim dzieciom i wnukom, jak układałam je do snu, nie śpiewałam...