Stosunek Natana Singera do Polski i Polaków - Leonia Singer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wiem, że czuł się w Polsce jak w domu, nigdy nie był takim zagorzałym syjonistą, że marzył o wyjeździe do Palestyny. Fakt, że po uwolnieniu przez Rosjan, [spotkał] różnych takich wysłańców z Palestyny, z agencji żydowskiej i z innych instytucji syjonistycznych, [którzy] szukali Żydów i werbowali [na wyjazd], ale on szukał [możliwości] wyjazdu do Francji. Z Francji miał dobre wspomnienia. Wiem, że w okresie okupacji bał się Polaków. Opowiadał mi o kilku nadzwyczajnych [sytuacjach]. Była taka Zosia Trawińska, która mu bardzo pomagała w Lublinie. Jak byliśmy już po ślubie wiele lat, ktoś jechał do Lublina i mąż prosił, żeby odnalazł tę rodzinę. Znaleźli jej syna, jej już nie było. Natan przekazał list [z pytaniem, w] czym może pomóc [żyjącym członkom rodziny]. Nie pamiętam, o co ten syn prosił, czy o...