Przesłanie do młodych - Abraham Silberstein - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Można tylko powiedzieć, że teraz, po tym, co się stało, każdy człowiek inteligentny rozumie, że naród bez ziemi jest niczym, bo się nie może bronić. Gdyby Izrael był organizowany wtedy, jak jest organizowany dzisiaj, Niemcy nie mogliby zrobić tego, co zrobili. To znaczy, najlepiej to powiedział Mickiewicz: „Ojczyzno moja! Ty jesteś jak zdrowie; Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, kto cię stracił”. Jak nie masz zdrowia to nagle czujesz, że masz rękę. Bo jak byłeś zdrowy nie czułeś ręki, nie miałeś ręki, znaczy człowiek bez ojczyzny nie jest warty niczego. Jeżeli masz ojczyznę, musisz tę ojczyznę bronić i bronić się przed wszystkim. Ja znam literaturę, znam Sienkiewicza, znam „Placówkę” Bolesława Prusa. On jest z Hrubieszowa. On urodził się w Hrubieszowie. Byłem w domu jego, to jest muzeum....