Przyjazd do Palestyny i poznanie drugiego męża - Leonia Singer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Teheranie urodziłem dwie dziewczynki, bliźniaczki, z którymi przyjechałam do mandatowej Palestyny w grudniu [19]43 roku. One miały wtedy 6 miesięcy mniej więcej. Ja już miałam 23 lata, już byłam bardzo poważną osobą. Dzieci moje bardzo dobrze się rozwijały. Tu jeszcze byli Anglicy, z początku mi się tak bardzo tu nie podobało, bo nie miałam tego podłoża syjonistycznego i bardzo tęskniłam, i tak dalej. Ale jednak wszystko się zmieniło 1 września 1949 roku, dokładnie 10 lat po wybuchu wojny. 1 września [19]49 roku spotkałam Natana Singera, który stał się moim drugim mężem i z którym przeżyłam 54 lata, z którym mam trzecią córkę, który zaadoptował moje dwie córki, które w ogóle uważały go za ojca, bo innego ojca nie znały. I tutaj zaczyna się mój związek z Lublinem, ponieważ mąż mój był z Lublina i przejścia jego...