Stosunki polsko-żydowskie w przedwojennym Hrubieszowie - Abraham Silberstein - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jak układały się stosunki między Polakami a Żydami w Hrubieszowie?] Do czasu jak Hitler doszedł do siły, stosunki były dobre, ale wpływ Hitlera był odczuwany. Odczuwany nie tylko w Hrubieszowie, ale był bardzo odczuwany w sejmie i wtedy zaczęli z podatkami dziesięć lat wstecz, żeby złamać Żydów, żeby oni chcieli opuścić Polskę. Życie nie było łatwe w Polsce, w ogóle, nie tylko dla Żydów, dla Polaków też nie, bo nie było fabryk. Polacy żyli z ziemi, żyli z rolnictwa, a Żydzi robili przemysł, handel, natomiast jedni żyli z drugich. Ci Polacy, ci rolnicy nie mogli żyć bez Żydów, a Żydzi nie mogli żyć bez tych Polaków, bez rolników, do czasu, aż Hitler doszedł do władzy. Było dużo Polaków, którzy rozmawiali po żydowsku, było dużo Żydów, którzy nie...