Przedwojenny Hrubieszów - Abraham Silberstein - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Hrubieszowie była ulica 3 Maja, tam było to gimnazjum, był kościół i tam się spacerowało też. To była ulica bez sklepów, tylko ogrody były z obu stron i ludzie spacerowali wieczorami, zawsze młodzi ludzie tam byli. W centrum miasta był rynek i było kilka domów trzypiętrowych. Cała reszta domów to były drewniane domy. Ja tu mam dom, który burmistrz miasta po zakończeniu mojej pracy na cmentarzu przysłał mi obraz domu namalowany przez jakiegoś artystę hrubieszowskiego. Właściwie całe centrum było żydowskie, bo w tym mieście było osiem tysięcy Żydów i sześć tysięcy Polaków i Ukraińców. Bo my mieszkaliśmy na granicy. Hrubieszów jest na granicy polskiej i ukraińskiej. Żebracy zawsze byli, zawsze, zawsze. Oni szli z domu do domu, z miasta do miasta i...