Losy wojenne - Leonia Singer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wojna wybuchła, a po [wybuchu] wojny to już zaczęło się wałęsanie. Rodzice moi, siostra i brat zostali w Radomiu. Ja uciekłam z moim narzeczonym. Ten narzeczony to też była historia nie z tego świata, bo to był Żyd urodzony w Niemczech z ojca, który się wywodził z Radomia. No, ale ojciec jego nie zatroszczył się o nabycie obywatelstwa niemieckiego. Ożenił się tam z Żydówką niemiecką, spłodzili tego syna, ojciec nawet nie wiedział, że po 40 latach pobytu w Niemczech, jest nadal obywatelem polskim. Ten młody chłopak, urodzony w Berlinie, został w [19]38 roku wezwany do tamtejszego konsulatu polskiego i powiedziano mu: – Za rok pójdziesz służyć w armii polskiej. Śmiał się, mówi: – Nie będę służył w armii polskiej, bo jestem obywatelem niemieckim. Powiedzieli: – Nie, nie jesteś, jesteś obywatelem polskim....