Leonia Singer - relacja świadka historii
wycieczki szkolne, kopiec Józefa Piłsudskiego Wycieczki po przedwojennej Polsce Pamiętam, że jeździliśmy na wycieczki szkolne co roku. Bardzo dobrze pamiętam, [jak] w [19]35 roku, miałam już 15 lat, pojechaliśmy do Krakowa, do Wieliczki, a potem pojechaliśmy na Sowiniec, kopać kopiec dla Piłsudskiego, bo Piłsudski umarł w [19]35 roku i wszyscy uczniowie jechali do Krakowa na Sowiniec. Naturalnie Wieliczka nie wyglądała tak jak dzisiaj. Jedna moja znajoma z Teheranu była w Polsce i odwiedziła Wieliczkę, to pisze, że tam jest całe podziemie zbudowane z soli. Pamiętam wycieczkę na Pomorze. Jechaliśmy do Gdyni i do Gdańska, zaczęliśmy od Warszawy, płynęliśmy statkiem przez Płock i Włocławek. Zwiedziliśmy w Płocku...