Najbliższa rodzina - Leonia Singer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Lola Singer, urodziłam się 30 czerwca 1920 roku w Radomiu jako Leonia Frenkel, córka Piotra i Róży Frenklów, jestem żoną lublinianina. Byłam średnim dzieckiem, miałam starszą o dwa lata siostrę, Fryderykę, którą nazywaliśmy „Dzidzią”, i młodszego brata – Józia. Urodziłam się w Radomiu i spędziłam tam 19 lat mego życia. Mając 19 i pół roku uciekłam, bo Niemcy wówczas już okupowali Radom, a mnie się to nie podobało. No, jako dziecko przede wszystkim byłam chowana w pewnych tradycjach, bardzo a bardzo patriotycznych, właśnie polskich. Nie mogłabym powiedzieć, że byliśmy rodziną w pełni zasymilowaną, bo wiedzieliśmy dobrze, byliśmy świadomi tego, że jesteśmy Żydami i że Żydami pozostaniemy aż do końca naszego życia. Ale zasadnicze wychowanie było bardzo a bardzo polskie....