Targi odbywały się na Dużym Rynku - Magdalena Kozak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Targi odbywały się na Dużym Rynku, nie wiem czy w te dni co teraz, chyba tak. Kobiety przynosiły kury, jajka, masła - takie osełki, ładnie porzeźbione, łyżką ponaznaczane - takie dekoracje, serki, śmietanę, warzywa, bo przecież nikt nie uprawiał, Żydówki nie miały działek, nie uprawiały, nie znały się na tym. A oni znowu przynosili swoje różne wyroby i siedzieli przy tym, sprzedawali. Bardzo to było kolorowe zjawisko - ten targ. Dużo malarzy było w Kazimierzu w sezonie, dzisiaj nikogo nie widać ze sztalugami, żadnego malarza. A wtedy, to pan Karmański, tu jest tablica na Kamienicy Gdańskiej. On się przechował, przeżywiła go prawie pani Petrykowska. Dawał jej obrazy, pięknie malował. To on szedł na pole, snopy malował, mendle, jak te snopki były poukładane. I taka pani, pamiętam, z...