Dzieciństwo, rodzina i historia dziadka - Magdalena Kozak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłam się w maju 1929 roku. Nazywałam się Bort Magdalena, dziadek mój był Iberszer. Wychowałam się i urodziłam na ulicy Senatorskiej nr 11, w białej kamienicy. Dzieciństwo spędziłam w Kazimierzu, do wojny. Później nas wysiedlili. Po wysiedleniu i pięcioletniej okupacji pojechałam do szkoły do Lublina, do liceum pedagogicznego. Skończyłam [liceum] i poznałam tam męża. Wyszłam za mąż i pojechałam już jako mężatka do pracy, no i zaocznie żeśmy się dokształcali. Mąż - historyk, ja - początkowe nauczanie i plastyka. I pobudowaliśmy dom w Kazimierzu po 19 latach, i sprowadziliśmy się, i dalej pracowałam w Kazimierzu. Tak że 46 lat pracowałam w szkole. Mąż był kierownikiem, dyrektorem, tutaj w Kazimierzu. Mój ojciec i dziadek byli kowalami. Dziadek kupił ruiny od Ulanowskich i odbudował, i...