Wolne wybory w 1989 roku - Halina Marszałek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na wyborach w osiemdziesiątym dziewiątym była taka słynna lista, taka państwowa [PZPR]. I była taka związkowa lista posłów tych do wyborów. Wiem, że tą państwową kończył Zieliński, a zaczynał taki, nie pamiętam. Ten co był pierwszym, był pierwszym marszałkiem sejmu. Taki stary człowiek. I co robili ludzie? Ja też to samo zrobiłam oczywiście. Ludzie robili tak, że skreślali całą listę i bardzo często za tego pierwszego nie chwytali i ostatniego nie. I dlatego oni wybrani zostali, a tak cała lista była skreślona. Tak się wybierało. Bo tam dwadzieścia dwie osoby z tych wszystkich wielkich partyjniaków, właśnie taka lista była do wyborów, no a później byli inni posłowie z tych co myśmy chcieli. Ja to dokładnie skreśliłam. I wtedy te były wybory czwartego czerwca właśnie. No przegrali, komuniści. To było już po tym okrągłym stole, oni mieli nadzieję, że jednak ludzie...