Strajki Studenckie - Halina Marszałek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Studenci okopywali się w salach wykładowych, przynosili sobie materace i inne. [Pielęgniarki] zajmowały sale i nie szły na zajęcia i wszyscy spali tam, nie wychodzili. Ktoś dostarczał jeść czy coś i nie wychodzili stamtąd. Pamiętam, że my też strajkowaliśmy. Pamiętam, to pewnie był osiemdziesiąty rok, to wtedy były te strajki. I pamiętam, że chodziłyśmy do pracy, aleśmy nie pracowały. Była tylko jedna taka osoba, co nie bardzo chciała pracować. Ona nie bardzo rwała się do pracy, ale jak były strajki, to właśnie ona chciała pracować. Tacy ludzie też byli. Ja mówię, jak mamy pracować, gdy studenci okopują sale. Oni nie pracują, to i my nie pracujemy, przecież ty nie pracujesz. Ona przychodziła i udawała, że pracuje. Ona była naukowcem ze stopniem doktora. Ona na to, to ja tam w dziekanacie mogę siedzieć i przekładać papierki. Ale jak studenci zamknęli się...