Stan wojenny w telewizji - Halina Marszałek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Przemówienie Jaruzelskiego] powtarzali bez przerwy. To co pokazują nieraz, taka czołówka - „Od północy wprowadzili stan wojenny” i tak dalej. Cały dzień to nadawali. Co przeleciało, to za chwilę coś tam puścili, jakąś melodię, hymn państwowy, później znów jego, i znów. I co się włączyło telewizor, no to był Jaruzelski cały dzień. i byli jeszcze tacy aktorzy, właśnie spikerzy, ja nie wiem jak się oni tam nazywali, nie ma ich teraz wcale, wszyscy byli na wojskowo ubrani, w mundurach i też coś tam gadali. Oni gadali cały czas co przy tym stanie wojennym było zakazane, co zabronione, że godzinę wprowadzają policyjne, bo Jaruzelski o godzinie policyjnej nie mówił, tylko mówił o tym stanie wojennym, że to jest takie niebezpieczeństwo, więc wprowadzili stan wojenny. On to tak mówił jak gdyby zrobili nam jakąś przysługę....