Rok 1966 - wydarzenia milenijne, obraz jasnogórski - Halina Marszałek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tak, ja muszę powiedzieć, że słyszałam o tym, ale to wtedy telewizory nie bardzo działały. Ja miałam od sześćdziesiątego czwartego roku telewizor, ale w telewizji nie pokazywali. Obraz był w katedrze i później na KUL. Bo tylko był w niektórych kościołach najpierw a później koło siedemdziesiątego roku już chodził tak po diecezjach. To już nie było obrazu tylko była sama rama. Tego na własne oczy nie widziałam, bo niby KUL jest nie daleko tam od Marchlewskiego, no ale akurat to nie zawsze się akurat tam poleci. To słyszałam, że właśnie aresztowali ten obraz, przykryli plandeką, zawieźli go samochodem na Jasną Górę. I tam umieścili w takiej niby kaplicy, bo to kopia jest, i tam pilnowali dzień i noc przed tym, żeby go nikt nie wywiózł. I myśleli, że są bardzo mądrzy, jak oni zaaresztowali ten obraz, to się wszystko skończy....