Fala strajków w całym kraju - Halina Marszałek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po tym, to się tak ciągnęło. To w Jastrzębiu były strajki, to gdzieś tam. Już nie pamiętam jak po kolei te strajki wybuchały, aż nagle się zaczęło na wybrzeżu. Na wybrzeżu się zaczęło w sierpniu. Z tym że to już było tak, że tam była przepychania, ale takie mocne strajki to już piętnastego były w sierpniu a nawet od początku sierpnia. No to nasze były tak od dziewiętnastego do pierwszego, także to tak nie długo było tutaj w Lublinie. Jak myśmy pojechali po [córki] do Nałęczowa dwudziestego drugiego, to już były odblokowane tory, bo one już pojechały. Był osiemdziesiąty rok, to tak niby przyschło, ale cały czas gdzieś tam wybuchały [strajki]. To tu strajk, to tam strajk. Od osiemdziesiątego roku, później osiemdziesiąty pierwszy, to już był cały czas ten pierwszy zjazd. Strajki były cały czas, dlatego oni wprowadzili ten...