Życie akademickie - Daniel Marszałek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Akademiki KUL mieściły się na [ulicy] króla Leszczyńskiego, była tam jeszcze tak zwana infirmeria, malutki szpitalik, a obecnie kino „Kosmos”. Ja mieszkałem w męskim akademiku na [ulicy] Sławińskiego, teraz to jest [ulica] Niecała prawdopodobnie, żeński znajdował się natomiast na Poczekajcie. Akademicka stołówka była w porządku, stypendium było dla biednych studentów - stypendia żywnościowe, gotówkowe czy ulga w płaceniu za akademik. Było zupełnie inaczej niż w państwowym akademiku, tu było życie, chciało się pomóc studentowi. Warunki mieszkaniowe były znośne, swoboda była. Nasza brać studencka jeździła przeważnie do takiego zamiejscowego ośrodka kulowskiego, gdzie można się było zabawić. Męski akademik znajdował się na [ulicy] Sławińskiego, natomiast żeński na Poczekajce....