Rok 1989. Pierwsze wolne wybory - Daniel Marszałek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Demokratyczne Rok 1989. Pierwsze wolne wybory. Pamiętam pierwsze wolne wybory w 1989 roku, bo byłem wtedy w komisji wyborczej. Dla komunistów był to szok, nie spodziewali się tego. Był taki ze mną kolega w komisji i mówi: „To tacy jesteście!” - bo przegrali wtedy. Myśmy byli w komisji, ja byłem zastępcą przewodniczącego komisji wojewódzkiej, byłem w SD dlatego byłem zastępcą, bo z PSL-u ktoś był i z SD także. Komisja była porządna, czuwaliśmy nad wszystkim żeby było jak należy, żeby ekscesów żadnych nie było. Jak w poprzednich wyborach brałem udział to w komisjach byli opiekunowie, którzy mówili, wydawali polecenie: „Spisujcie wszystkich KUL- owców którzy idą do urn”. Pech trafił, że mój daleki krewny, którego w ogóle nie znałem, a...