Historia rodzinna - Krystyna Chruszczewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Alfred Kamienobrodzki ‒ architekt i akwarelista lwowski i tutaj mała dygresja, jego syn (też znany architekt) nazywał się Adolf Alfred i często historycy [ich ze sobą] mylili. W pewnej znanej książce jest nawet napisane, że na cmentarzu Łyczakowskim pochowany jest Alfred Kamienobrodzki, nie mylić z Adolfem. Alfred (czyli mój pradziadek) urodził się w 1844 roku, zmarł w 1922 także mnie nie było dane go znać. Mój ojciec, który był urodzony w 1910 roku w swoich wspomnieniach z dzieciństwa wspomina odwiedziny u dziadków Kamienobrodzkich i pisze o nich bardzo ciepło. Alfred Kamienobrodzki był powstańcem, w 1863 roku został ciężko ranny w jednej z bitew. W między czasie uczył się rysunku i malarstwa w Krakowie, a później w Wyższej Szkole Sztuk Pięknych w Paryżu. Po powstaniu...