Teatr Akademicki KUL i wieczory poestyckie - Krystyna Chruszczewska - feragmnet relacji świadka historii [WIDEO]
Teatr Akademicki i wieczory poetyckie Z mojej studenckiej kariery teatralnej, to grałam w czterech spektaklach. W „Zwiastowaniu”Claudela, „Dialogach karmelitanek”Bernanos’, „Dziadach”Mickiewicza i w „Lamencie Orestesa”Świrszczyńskiej. [Organizowaliśmy] też wieczory poetyckie. Iłłakowiczówny z jej udziałem, [Jerzego] Zawieyskiego. Kazimiera Iłłakowiczówna to znana polska poetka, za czasów sanacji była nawet sekretarką Piłsudskiego. Bardzo wybitna poetka, już nie żyje. Była wtedy na indeksie, tylko na KUL-u można było ją czytać i o niej mówić. Myśmy byli bardzo zdolni, naprawdę. „Konrada”grał świetnie chłopak, który potem został nauczycielem w Kielcach. Wielu z tego naszego grona poszło do szkół...