Areszt na terenie obozu na Majdanku po wyzwoleniu - Tadeusz Szuba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Co ja pamiętam z Majdanka… No tam już, jak nas wzięli, to tam już wojsko było wcześniej, to już tak było trochę uporządkowane. Aby tu, koło komina, tam tysiące głów ludzkich było. Tysiące głów. Takie zaniżenie było wkoło jakby tego, koło tego komina. Ten co to nie komin, tylko tam taki maszt jest, coś takie zrobione. Tam bardzo dużo widziałem głów ludzkich. Dużo głów ludzkich. Tam musi no nie spaliły się całkiem, wyrzucane były tak. Bardzo dużo widziałem leżało tam tych głów. To widziałem. [Nas trzymano] w baraku, tak. To odgrodzony był. Tam był areszt i tam myśmy siedzieli w tym baraku. Myśmy byli cośmy na wojnę nie chcieli iść. O, coś w tym rodzaju, tak. Aresztowani, no i śmy tam siedzieli, czekali no na decyzję czy już...