Getto w Opolu Lubelskim - Tadeusz Szuba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
No [Żydów w getcie] tu dużo było przecież. Ojej, parę tysięcy. Paręnaście tysięcy ich było. W tym, bo to prawdopodobnie i z Wiednia tu były spędzone te Żydy. Było bardzo dużo pod tym ogrodzeniem. No i oni głodowali biedne. To getto, to gdzieś w czterdziestym pierwszym roku chyba [założyli]. Jakoś to, no już wojna się z Ruskimi rozpoczęła. I to getto później dopiero zaczęli już grodzić i zamykać. Tak to jeszcze, już były zganiane Żydzi, już tam opaski mieli na rękach białe. I te znaki żeby się odróżniali od Polaków, bo już każdy Żyd musiał nosić. I później tak chyba w 41 roku, mnie się zdaje, już zrobili getto. Już tak. Już zagrodzili i zrobili getto. [Czym zagrodzono getto?] Siatką, drutem kolczastym. Takie to Stare Miasto. Ta część Starego Miasta była odgrodzona. I tu koło kościoła brama była taka zrobiona....