Znajome rodziny żydowskie z Opola Lubelskiego - Tadeusz Szuba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
U nas tam [na Franciszkowie Starym] nie mieszkali Żydzi. Tylko sami Polacy. Żydzi to w Górach [mieszkali], takie Pejsaki, Pejsach się nazywał. To w Górach. Tutaj wioska jest, Góry są. To tam był taki, on szewc był. O, takie dość, dość ludzie byli. Takie… oni więcej, ja wiem, oni pola trochę mieli, tam obrabiali to pole. Te Pejsaki. Takie no, dość ludzkie byli. No handelek taki tam sobie prowadzili. A to tam, ja wiem, no jakieś tam bułki, nie bułki, coś o tak. Chodzili po wsi, sprzedawali tam. No… takie rzeczy o, śledzie nie śledzie. Takie rzeczy, co można było sprzedać. To w Górach byli. A u nas na Franciszkowie raczej nie, nie było tak żeby tam jakieś inne było… Tylko same Polacy byli. Tak, w Opolu znałem [rodzinę żydowską]. Bośmy mieli takich Żydów. Jak oni…...