Społeczność żydowska i cechy charakterystyczne Żydów - Tadeusz Szuba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żydzi były ubogie, ale bym powiedział, jakoś oni żyli, że przecież nie chodzili nigdzie do roboty. Jakoś się utrzymywali z tego handelku, z tego wszystkiego. Tak że no… Były ubogawe, ale… Ja nie widziałem żeby któryś Żyd gdzieś poszedł dorabiać. A tak, właśnie mieli sklepiki, tak. Każdy jakiś ten sklepik miał. Jaki mniejszy, większy. No pewnie, bogatszy miał większy, biedniejszy mniejszy. Gdzieś jakiś interes sobie prowadzili. Tak że no… no tu nie powiem, bo… jakoś sobie radzili. Tak żeby takie… No może nie wiem, może tam gdzieś między inne, by się gdzieś okazało, że szły by tam gdzieś, jakiejś pracy szukać, bo oni jakoś się tam między sobą ratowali. Jak było, nie wiem, ale… nie było widać tego żeby tam gdzieś chodzili, szukali pracy. Szewców, krawców, bardzo dużo było. Bardzo dużo tych było, tak. Krawce, szewce...