Życiorys - Tadeusz Szuba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się w Kolonii Szczuczki, w 1924 roku, 3 czerwca. Właśnie rodzice tam mieli, mały majątek był w tych Kraczewicach i po prostu pogodzić się nie mogli. Bo tu była razem rodzina, taka powiedzmy babcia, dziadek. Nie mogli się pogodzić. No i oni tam czy spłatę wzięli czy sprzedali to, to jest mi trudno powiedzieć. I oni tu przyjechali na Franciszków. Jest Stary Franciszków. I w zimie. No i kupili tutaj takie małe gospodarstwo. I tuśmy zamieszkali. I tu mieszkałem do 39 roku. Raczej nie, do 44 roku. Jak front przyszedł tutaj nad Wisłę, o. Rosjanie dotarli tu, nad front. Ale teraz jeszcze to moje dzieciństwo, mogę powiedzieć. No bo ja tak mówię, może coś wyłapuję nie tak jak trzeba, no ale chcę powiedzieć. Po wojnie to byłem puszczony do cywila. No już zdemobilizowani byliśmy. No i już…...