Antysemityzm przed wojną - Regina Kucharska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żydów w Lublinie to było dosyć sporo przed wojną. Bardzo, bardzo, bardzo dużo. 40% podobno. Powiedziałabym, tak jak ja wtedy rozumowałam, że nie było jakichś takich zatargów z nimi, żeby ich jakoś tak nienawidzić po prostu. Dla mnie to powstało, ten antysemityzm taki, to ja to zaobserwowałam jak Hitler przyszedł do władzy. Jak Hitler przyszedł do władzy, to akurat przyszedł ten taki antysemityzm do tych Żydów, takie nastawienie. Niszczyli, młodzież tam, jeździli studenci pamiętam, propagowali, no mieli hasła takie żeby nie kupować u Żydów, bojkotować i tak dalej, to wtedy mi się zdaje to się tak znienawidzili, Polacy znaczy – katolicy z Żydami przez ten taki... Hitler, jak mi się zdaje, jak przyszedł do władzy to tak ich, że po prostu taki przewrót został, taka nienawiść się wzbudziła do tych Żydów. Bo jeśli ja...