W szkole nie zetknęłam się z antysemityzmem - Wanda Grzebalska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Stosunek uczniów do nauczycieli zawsze jest rozmaity, bo ci, którzy dobrze się uczą, to oni w stosunku do nauczycieli są bardzo sympatyczni i nauczyciele w stosunku do nich. Natomiast ci, którzy są kontra przepisom, albo którzy specjalnie jakoś nie chcą się uczyć to już i z nauczycielami jest wtedy obojętność. Kiedy ja byłam w szkole to nie zetknęłam się tutaj nigdy z żadnymi awanturami, czy z jakimś antysemityzmem, od tego w ogóle nie było. Tego słowa się nie słyszało. Grono nauczycielskie, kiedy schodziło się na posiedzenia, to o tych rzeczach nie mówiło. Nie było takiego antysemityzmu. Człowiek był przyzwyczajony do Żydów, byli Polacy i już. Teraz jest co innego. Teraz jak się idzie ulicą i nie widzi się żadnego Żyda, to przypominają się tamte czasy, jak to w sklepie sobie stał na progu, ubrany nędznie, Żydzi albo...