Octownia i rozlewnia piwa w Puławach - Ludwik Kotliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Słyszałem, że była taka fabryczka octu w Puławach. Nie wiem czy ona nie była tutaj na Skowieszyńskiej, tutaj gdzie jest teraz przebudowana ta Willa Cienista. Po tej stronie wydaje mi się, że tam było chyba jakieś coś, jakaś octownia. Ktoś mi coś mówił. W 54 roku jak tu się przeprowadziłem, to już nie funkcjonowało. Tam już nic nie było. Tylko słyszałem, że tam coś było. Jakiś tego typu zakładzik. [Czy pan Wadecki na Skowieszyńskiej prowadził kiedyś jakąś octownię?] No nie wiem czy nie tu właśnie. Na końcu po lewej stronie? Aha, tam była rozlewnia piwa potem. Być może, że tam on miał tą octownię i później tam zrobiono rozlewnię piwa. Spółdzielnia Inwalidów i tam piwo rozlewali. Teraz tam taka graciarnia jest. Wszystkim tam handlują....