Mieszkanie w pobliżu obozu na Majdanku - Ludwik Kotliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przy tej ulicy [Fabrycznej] był w czasie wojny obóz koncentracyjny. Dwieście metrów od mojego domu, w kierunku Zamościa czy tam Chełma, już się zaczynał obóz koncentracyjny, tak że widziałem całą grozę tego obozu i tej tragedii tam ludzi pomordowanych i zsyłanych w czasie wojny, to było coś okropnego. [Co mi utkwiło w pamięci związanego z obozem] i tą sytuacją? Codzienne transporty tą Drogą Męczenników później nazwaną Drogą Męczenników Majdanka, transporty kolejowe, na piechotę, potem ludzie szli z walizami, z rozmaitych części Europy. To Żydzi byli. Nawet nie byli bardzo pilnowani przez Niemców, bo oni byli przekonani, że jest to trafianie do obozu przejściowego w dalszej jeździe na wschód. Oni byli natychmiast mordowani. Tego samego dnia. Tą drogą odbywał się transport,...