Obóz jeniecki dla polskich żołnierzy - Ludwik Kotliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Powiem ciekawą rzecz: na początku to był obóz jeniecki dla polskich żołnierzy. Sam widziałem tych żołnierzy w tym obozie, tam przeprowadzanych gdzieś z obozu do miasta ich prowadzili, Niemcy, to znaczy nie Niemcy, co ciekawe tam byli Litwini Szaulisi, okropni ludzie. Byli strażnikami, pierwszymi strażnikami w tym obozie, gdzie byli polscy żołnierze. W oliwkowych mundurach byli, okrągłe takie czapki. Łatwo ich było odróżnić, zachowywali się niezwykle brutalnie w stosunku do tych jeńców polskich. To pamiętam. [W którym miejscu był ten obóz?] Tam gdzie jest teraz ten Majdanek. On jak powstawał to prawdopodobnie tam był obóz taki, początek, to dla jeńców wojennych polskich. Potem to przekształcono już, pewnie w zamyśle już, tylko na samym...