Wakacje w Puławach - Ludwik Kotliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dwa razy na wakacjach byłem w Puławach. Jak zapamiętałem te Puławy? No bardzo fajnie. Wojsko było, prawda, bo to duża jednostka była saperska, i tak jak teraz, dużo zieleni, park pięknie utrzymany. Mieszkałem wtedy na Królewskiej, u takich państwa Kudrykowskich, tak jakby na stancji, miałem wynajęty pokój. Małe kino było, tam raz w kinie byłem, drewniane takie kino było pamiętam, tutaj na Serku. Corso się nazywało wtedy to kino. To było kino z pianistą. Co to znaczy?Ano przygrywał na pianinie w czasie zmiany taśmy. W każdym razie grał tam. To kino było drewniane. W środku? Tak dość topornie to było. Takie zużyte było, stare, ono jeszcze było chyba w czasie okupacji. Dworzec był gdzieś tu w centrum, tutaj chyba na tym głównym skrzyżowaniu, na tym...