Stare Miasto w Lublinie przed wojną - Ludwik Kotliński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jak wyglądało Stare Miasto przed wojną?] Brudne było. Brudne, zaniedbane. Tam nie było kanalizacji dobrej, rynsztokami leciała woda. Ale to tam zatrzymywali się... no ci, którzy potrzebowali jakichś tanich usług wydaje mi się. Tam chłopi przyjeżdżali kupować czy sprzedawać. Był ten handel wymienny, czy może nie wymienny, ale był ten handel produktów żywnościowych i załatwiania swoich potrzeb tam. Te dorożki, o. Dużo było dorożek, dorożkarzy żydowskich, nie było mało. Komunikację Żydzi jeszcze robili: Lublin – Piaski pamiętam. Tak zwane „bałaguły” były. To miał dwa konie, pamiętam, taki z dykty zrobiony ten, jak żesz to się nazywa, pojazd kryty z tymi okienkami jak w autobusie, i tymi konikami te dwadzieścia kilometrów na trasie Lublin – Piaski, bo oni jeździł na te jarmarki. To też tak wyglądało no dość kolorystycznie,...