Historia Szoszany Bejman - Sabina Korn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja mam koleżankę, która znajduje się w kibucu Galon. Urodziła się w Lublinie, mieszkała na ulicy Staszica i też została ocalona przez polską rodzinę. [Uratowała ją] Wanda Michalewska z ulicy Wiercińskiego. Mam tutaj jej adres i jej zdjęcie, byłam z nią w kontakcie. Ja jej szukałam, jak byłam w [Polsce] w [19]98 roku, to byłam u niej. Ona była tutaj w Izraelu, była u mnie też. Ta moja koleżanka została ocalona u niej, a rodzice jej zginęli na Majdanku. [Do domu Wandy Michalewskiej] przyszli Niemcy szukać Żydów, [Szoszana] była dzieckiem małym, siedziała w łóżku i płakała. To doszedł do niej Niemiec i powiedział: – Nie płacz. Ja też mam takie małe dziecko. Nie płacz. Myśmy były razem w sierocińcu i ona mi opowiadała to, Wanda Michalewska też mi opowiadała o tym,...