Wpływ przeżyć wojennych na późniejsze życie - Sabina Korn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To wpływa [na mnie] cały czas. Czasami w nocy nie mogę spać. Nie chcę okazywać tego dzieciom ani nikomu, bo każdy ma swoje przeżycia, ale to działa cały czas. Osiem lat temu byłam w lesie, tam gdzie zamordowali mi rodziców i braci. Ludzie mnie przywieźli na to miejsce. Potem [listownie] zapytałam jeszcze tego Bronka, co myśmy byli ukryci [u niego] w stodole. On wiedział dużo. Ja go zapytałam: – Powiedz mi dokładnie, gdzie leżą zwłoki moich braci i moich rodziców. Może coś wiesz. On mówi: – Przecież wzięłaś stamtąd ziemię. Obok Grońskiego. Co miał Groński do moich braci i rodziców? Mama zawsze chodziła i pomagała wszystkim, udzielała pierwszej pomocy chorym ludziom, zajmowała się medycyną alternatywną. Tatuś pracował od rana do nocy przy budowie, nie odróżniał się zupełnie, cichy człowiek....