Wspomnienia z dzieciństwa - Sabina Korn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nie pamiętam tego, bo byłam bardzo mała, jak rodzice wyjechali z Łęcznej do Warszawy. Na ulicy Nowolipki w Warszawie był warsztat, [gdzie] wyrabiali własnoręcznie dachy, gonty i tam tatuś pracował. Ale dlaczego oni opuścili Łęczną? Ja myślę, że jakiś czas tam panowały choroby i ludzie się rozjechali. Według dokumentów brat jeden umarł, jak był jeszcze malutki. [Myślę, że dlatego] wyjechali stamtąd. Po tej strasznej wojnie, którą przeżyłam, zapomniałam wszystko z dzieciństwa, nic nie pamiętałam. Pamiętałam tylko, że miałam rodziców, dwóch braci i nazywałam się Syma. Okazało się z dokumentów, że miałam trzech braci. Do tych dziecięcych wspomnień zwróciła mnie koleżanka Regina, z domu Malińska. Babcia Królowa była...