Rodzina - Sabina Korn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywałam się Syma Najberg. Mama [miała na imię] Fryda Menucha, urodzona w Łęcznej, tatuś [miał na imię] Awracham Mosze, też pochodził z Łęcznej, tam się pobrali. Mama z domu Rochman, babcia z domu była Cymerman. Okazało się, że miałam kilka ciotek, jedna Hinda, druga Ester Ita – według tych zapisów, które znalazłam w [urzędzie] w Łęcznej. Urodziłam się w Łęcznej koło Lublina. Dokumenty z datą mojego urodzenia są zniszczone, tak że swojej daty urodzenia nie znalazłam [w urzędzie w Łęcznej], ale znalazłam dokumenty trzech moich braci, rodziców i ciotek, dziadków i pradziadków. Setki lat żyli w Łęcznej, w Lublinie i w okolicach. Te [moje] korzenie ja znalazłam osiem lat temu, kiedy postanowiłam pojechać i zobaczyć się z Haliną Garcińską, z...