Walka z analfabetyzmem - Piotr Pruss - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W zasadzie Lublin, to duże miasto w porównaniu do Chełma, przytłaczało swoją wielkością. Jeżeli idzie o pracę, to znalazłem tę pracę w Kuratorium Okręgu Szkolnego. Zacząłem pracę od bardzo ważnej sprawy, dla Polski ważnej sprawy, bo od problemu walki z analfabetyzmem. Tę pracę rozpocząłem w Chełmie i przeniesiono mnie, przeszedłem, do Lublina i prowadziłem tę pracę przez lata 1950 i 1951. Przewodniczącym tejże akcji był z ramienia pełnomocnika rządu do walki z analfabetyzmem - Matuszewskiego Stefana, przewodniczący Wojewódzkiej Rady Narodowej Paweł Dąbek, który był bezpośrednio moim przełożonym. Przed nim odpowiadałem za tę działalność społeczną. Organizowaliśmy na terenie całego województwa punkty do walki z analfabetyzmem. Były one w różnych...