Walki o Lublin 22-25 lipca 1944 roku - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Najważniejsza rzecz to była taka, że front wschodni się przybliżał coraz bardziej do Lubelszczyzny i nareszcie przekroczył Bug, to już był prawie 20 lipca. Dostaliśmy polecenie, żeby na 22 lipca mieć pełną gotowość, plecak, zmiany bielizny, dobre buty, to już te dobre buty miałem, i przez to sobie nogi powykrzywiałem, bo się nie chciały rozchodzić, no i byłem wtedy zastępowym w Szarych Szeregach w pierwszej drużynie bojowych szkół, no i trudno było zebrać chłopaków, bo opuścili Lublin, jak się walki miały toczyć o Lublin to wyjechali na wieś, bo myśleli, że tam jest bezpieczniej. W zasadzie 4 chłopaków, którzy wtedy ze mną najbliżej współpracowali, to tylko jeden zdecydował się, że pójdziemy, bo żeśmy dostali zadanie, żeby przygotować flagi biało – czerwone i jedną taką dużą, przeznaczoną...