Zbrodnia w Katyniu i propaganda - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeśli chodzi o kino Apollo to jeszcze mogę powiedzieć z czasów okupacji. Jak się sprawa wydała, bo Niemcy opublikowali pierwsze listy ekshumowanych oficerów z Katynia, jak zajęli ten teren, to był gdzieś tam czterdziesty drugi rok, prawda? To gdzieś na przełomie czterdziestego drugiego, czterdziestego trzeciego roku, gdzieś tam pod koniec czterdziestego trzeciego roku, w Kurierze Lubelskim, czy jak to się tam nazywało wtedy, ta gadzinówka, a nawet jeszcze gdzieś mam wycinki, parę wycinków takich miałem, listy oficerów, których Niemcy rozpoznali, no i w związku z tym Niemcy właśnie gdzieś w czterdziestym czwartym roku, spędzili ze szkół młodzież i był pokazywany film z tego Katynia i tam świadków okolicznych, tam gdzieś ruskich i to tam oni opowiadali jak to tam Ruscy rozstrzeliwali. Jak weszli...