Szare Szeregi - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byłem członkiem konspiracji – w Szarych Szeregach byłem. No cośmy tam robili, najważniejsze rzeczy to żeśmy się przygotowywali do działań takich propagandowych, roznosiliśmy rozmaite ulotki, nie ulotki, wypisywaliśmy na murach, szczególnie jak było zwycięstwo pod Monte Cassino, tośmy pisali: „Monte Cassino 19…” tam, takie coś, już nie pamiętam jaką datę, w każdym razie, i znak Polski walczącej czyli kotwicę taką, „Polska walcząca”. Już opowiadam o Szarych Szeregach, krótko, węzłowato. Tam na tej ulicy Staszica, moja babcia tam mieszkała w czasie okupacji, to był chyba 42 rok, jakoś tak gdzieś. Myśmy zaczęli coś kombinować, bo coś się słyszało z lasu, nie lasu, tam do tego Koślaka to przynosili takie gazetki, to znaczy do ojca jego, i tam już coś było, że...