Kino i restauracje Nur fur Deutsche- Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kino i restauracje Nur für Deutsche Najciekawsze to było kino Corso. W czasie okupacji to kino było tylko „Nur für Deutsche”, tylko dla Niemców, to było najlepsze kino, a dla Polaków były pozostałe kina. I jak był koniec filmu, to wszystkie wyjścia, dwa takie tam wyjścia były, na nasze podwórko na zewnątrz, a wejście do kina było od Placu Litewskiego, a wyjście było na nasze podwórko, dwa wyjścia były takie. Na Staszica 6, no bo to kino się znajdowało przy posesji Staszica 6, ono zamykało tą posesję, sięgało od Staszica aż do Placu Litewskiego. No, duże kino, największe kino, większe od Apolla. To był kinoteatr w ogóle, kinoteatr. Tam była scena taka przystosowana do występów teatralnych. Tam taki Schreitter był kierownikiem tego, czy współwłaścicielem, bo to...