Mieliśmy dużą rodzinę - Marta Jastrzębska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po urodzeniu mieszkałam wraz z rodzicami, babcią, prababcią, które obie już nie żyją, i trójką rodzeństwa mamy na ulicy Langiewicza 3. To jest na obecnym miasteczku akademickim. To były baraki, więc warunki były takie jakie były. Toalety były wspólne. Mam takie wspomnienia mgliste, że stałam z prababcią świętej pamięci, i żeśmy stukały w podłogę, żeby szczury odgonić. Mieliśmy dużą rodzinę. Więc po jakimś czasie, podczas modernizacji miasteczka, jego rozbudowy, moja świętej pamięci babcia dostała mieszkanie na Starym Mieście, na ulicy Jezuickiej 1/3. Wtedy ta ulica nazywała się Trybunalska. Mieszkaliśmy tam wszyscy, całą rodziną, od 1973 roku. Później moja mama dostała mieszkanie na Czubach i ja z rodzicami przeprowadziłam się na Czuby. Mieszkanko było małe, bo były dwa pokoje, ale jakoś...