Chaim i Ezra Goldbergowie - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak utworzone zostało getto, to przed Staszica tam, przed samą bramą Staszica w sąsiednim budynku był krawiec, taki Żyd Goldberg, miał dwóch synów, Ezrę młodszego i Chaima. A myśmy byli mniej więcej w tym samym wieku, Ezra był młodszy od nas, a Chaim był starszy. Chaim pomagał ojcu i tam babcia moja wszystko co potrzebowała tam u tego Goldberga szyła, a szczególnie jak mnie tam trzeba było czy zimowy płaszcz, czy ubranie to Goldberg to szył. Tak że nawet taki poczciwy Żyd był i takie było zdarzenie przed wojną – były takie krążki do piwa, pod piwo pod kuflem, to wie pan, jakie były, to na wzór tych krążków to myśmy zrobili taką, to siu, siu tak. A podwórko było duże też, myśmy z tektury zrobili takie duże i to puszczali fiu, fiu, fiu, tam leciało ze 20-30 metrów, nie? I ten Ezra stał tam z drugiej...