Szkoła ćwiczeń przy ulicy Narutowicza 2 - Kazimierz Jarzembowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zacząłem uczęszczać do szkoły ćwiczeń przy ulicy Narutowicza 2 i tam chodziłem do czasu okupacji. Chodziłem do piątej klasy już, ale Niemcy zabrali ten budynek i przenieśli szkołę na ulicę Archidiakońską bodajże 5, tam była ta szkoła ćwiczeń i w czasie okupacji to dyrektorem tej szkoły był Wiktor Helman, znany pedagog lubelski, dyrektor seminarium nauczycielskiego. No wtedy chemię nam wykładał Chomicz, też w zasadzie uczył w gimnazjach, a tutaj się zahaczyli wszyscy, żeby się jakoś ukrywać i się zahaczyć, że uczą w szkołach. No i w pobliżu właśnie tej szkoły na Archidiakońskiej niedaleko, jak się tam na prawo wyszło na Archidiakońską, to się wychodziło na tak zwaną farę, to znaczy na fundamenty jakiegoś kościółka sprzed paruset lat, które tam się zachowały....